Zadejte svůj e-mail a již Vám nic neunikne! Novinky, soutěže, zajímavosti, články, srovnání produktů.
- Úvod
- Zpracování ženšene v Koreji
Ženšen pravý, činský nebo korejský, Panax ginseng C.A.Meyer je stejná rostlinka, víceletá, která má ráda chlad, vlhko a plný stín. Na přímem slunci rychle hyne. Roste pouze v Číně a v Koreji, ve vhodných horách. Číňané ten svůj označují jako nejlepší, Korejci zase ten korejský.
Samozřejmě zde rozdíly jsou, když vinař na Moravě pěstuje jistou odrůdu vinné révy a stejnou i Ital, víno je odlišné chuti a vzhledu a to díky podmínkám, kde rostlinky vyrůstaly a plodily.
Nelze tedy jednoznačně tvrdit, že čínský je lepší nebo že korejský je lepší. Velký rozdíl je ovšem mezi zpracováním kořenů ženšene. V Číně se suší vakuově, v Koreji se pere a pak se suší na přímém slunci a až ztvrdne (celý sušený korejský ženšen je velmi tvrdý a je třeba jej před použitím máčet a vařit, plátek čínského ženšene lze sníst bez úpravy).
U některých korejských pěstitelů ženšene (divoký korejský ženšen již údajně neexistuje, divoce v Koreji ženšen již neroste) se kvalita sklizně přísně posuzuje a speciální mistři ženšene dělí ženšen podle kvality na 4 kategorie Nebeský, Zemní .... .
Každá úroda je opečovávana mistrem ženšene, po sklizni, obvykle po šestém roce růstu kořene, je ženšen pečlivě vykopán a zpracován. Úrodu pak hodnotí rada mistrů ženšene a rozdělí kořeny dle kvality úrody na 4 stupně (GRADE):
- HEAVEN
- EARTH
- GROUND
- CUT
V každé třídě pak jsou kořeny děleny dle velikosti, cca kolik kořenů se "vejde" do určité váhy, např. do 300 g. Tak vznikne dodatečné označení ženšen na např. 5Ji (5 kořenů do 600 g), 30Ji (30 kořenů do 600 g) atd. - blíže zde.
Od zatřídění ženšene se pak odvíjí i jeno cena. Není vyjímkou, že GRADE HEAVEN, 15Ji 300g stojí několik desítek tisíc USD!